تاریخچه اتحادیه

اتحادیه های صنفی زیرمجموعه ای از نهادهای مدنی و مردمی بزرگ و موثر در اقتصاد کشور محسوب می شوند که بر اساس قانون نظام صنفی وظایف مشخص و معینی را عهده دار می باشند تا بتوانند با اتکای به آن ضمن ایفای نقش و وظیفه خود از حقوق تمامی اصناف و مصرف کنندگان نیز دفاع نمایند .
در همین راستا و به منظور آشنایی بیشتر با تاریخچه و عملکرد اتحادیه  صنف کامیونداران و کمپرسی-داران شهرستان کرج به معرفی این مجموعه پرداخته خواهد شد .
آغاز تشکیل اصناف بنا بر نظر بعضی از محققین پس از ظهور اسلام و پس از ظهور قرامطه و بنا بر نظر برخی دیگر ادوار پیش از اسلام است .
در رسائل اخوان الصفا و قدیمی ترین مواضع اصناف و طبقات انها اشارت رفته است افراد آن صنف به اقتضای رسم جوانمردی در غم و شادی همدیگر شریک بوده اند .
به عنوان مثال اعضاء هر صنف در مراسم عروسی یا عزا به یاری یکدیگر می شتافتند و همکاری و همدردی داشته اند ولیکن هرصنفی نسبت به صنف دیگر اغلب نوعی رقابت و هم چشمی داشته  است .
چنانچه براساس نقل قول ابن بطوطه وقتی سلطان ابو اسحاق پادشاه شیراز می خواست در آن ولایت قصری نظیر قصر کسری بسازد برای کندن پی آنم بین اصناف مختلف شیراز رقابتی بارز و شدید وجود داشت .
در عهد صفویه و قاجاریه نیز هریک از اصناف رئیسی داشت که او را کدخدا یا باشی می نامیدند کدخدا غالباً انتخابی و گاه موروثی بود او به کمک ریش سفیدان صنف به دریافت مالیات و رفع اختلافات جزئی و عادی بین اعضاء اهتمام می ورزید .
عضویت در هر صنف غالباً در گرو گذراندن دوره شاگردی و نیل به مرحله ی استادی در حرفه و پیشه خاص آن صنف بود و در بعضی موارد با گذراندن امتحان و پس از موفقیت با دادن ولیمه انجام می شد .
وجود اصناف در طول تاریخ منحصر به ایران نبوده و در تمامی دنیا وجود داشته و حتی در برخی از کشورها در شهرداری ها انجام می شده است .
در سال 1350 اولین قانون نظام صنفی تصویب و به موجب آن اتاق اصناف تاسیس گردیده و متولی امور اصناف و صدور مجوز کسب برای واحدهای صنفی شد .
اتحادیه های صنفی که قبلاً به طور خودجوش برای انجام هماهنگی بین کار اعضای هرصنف به وجود آمده بودند بیشتر امور مربوط به تهیه کالا ، قیمت گذاری ها و موارد تشکیلاتی و اداری را سامان می-دادند .
از زمان تشکیل اتاق اصناف پروانه های کسب شهرداری ها تبدیل به پروانه کسب صادر از این اتاق با نظارت اتحادیه صنفی شده و پرونده واحدهای صنفی نیز در اتحادیه تشکیل می گردید در حقیقت اتحادیه ها عملاً همکاری خود را با عنوان زیرمجموعه اتاق اصناف با این سازمان جدید التاسیس شروع کردند .
سال 1357 با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی اتاق اصناف منحل و در ابتدا کمیته امور صنفی برای ساماندهی و اداره امور اتحادیه ها و اصناف تشکیل گردید سپس در سال 1361 شورای اصناف تاسیس و کلیه امور هماهنگی و ساماندهی مربوط به کمیته امور صنفی و اتحادیه ها به این شورای جدید التاسیس  منتقل گردید .
شورای اصناف متولی امور اصناف در راس اتحادیه ها و شورای اصناف توامان انجام می گردید .
در سال 1368 با اصلاح مجدد آن در مجلس شورای اسلامی مجامع امور صنفی با تفکیک صنوف تحت عنوان مجمع توزیعی خدماتی و تولیدی-خدمات فنی تاسیس گردیده و شروع به کار نمودند .
علیرغم اینکه قانون نظام صنفی در سال 1369 و 1371 با اصلاحاتی در مجلس روبرو شد هیچ گاه نتوانست خواسته های اصناف را به طور کامل برآورده نماید .
لذا با پیگیری مجامع امور صنفی خصوصاً با تدوین پیش نویس قانون نظام صنفی و ارسال آن به وزارت بازرگانی تغییر قانون یاد شده مورد درخواست از سوی مجامع امور صنفی قرار گرفت در سال های 1377-1378 پیش نویس  های قانون نظام صنفی به نظر خواهی مجامع صنفی سراسر کشور گذارده شد و سال های 1379-1380 نیز در کمیسیون  لوایح هیات دولت مورد بررسی و کارشناسی قرار گرفت و بالاخره در ابتدای سال 1381 طرح قانون نظام صنفی توسط نمایندگان مجلس و متعاقب آن لایحه نظام صنفی توسط دولت به مجلس شورای اسلامی مورد رسیدگی و کارشناسی قرار گرفت در طول 21 ماه نمایندگان اصناف و دولت به همراه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی این قانون را مورد بحث و بررسی قرار دادند و با تغییرات عمده در مفاد آن در مقاطع مختلف مورد اصلاح و بازبینی نیز قرار گرفته و در تاریخ 24/12/1382 به تایید شورای نگهبان و نهایتاً در شهریور سال 1392 مورد اصلاح و بازبینی قرار گرفته و به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید .
لذا هم اکنون کمیسیون نظارت ، مجامع و اتحادیه ها بر اساس قانون جدید انجام وظیفه می کنند .